Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Holacratie

Gisteren was ik aanwezig op het grootste kennisfestival van Nederland. Georganiseerd door twee Sallanders die werden geïnspireerd door de Lowlands formule. Op deze zonovergoten donderdag was het gezellig druk in het, in festivalstijl ingericht, Havenkwartier in Deventer. Ca.2500 bezoekers, podia, tenten, kleine theater- en workshopcontainers en natuurlijk de food corners in een industriële omgeving met “innovatie” als centraal thema.
Het festival biedt een podium aan bekende Nederlandse vernieuwers en is “the place to be” voor mensen die weten dat het anders moet en op zoek zijn naar nieuwe en werkende vormen van innoveren, organiseren, besturen, samenwerken en ondernemen; we willen anders ..……maar hoe? Ik heb genoten van de inspirerende lezingen, verhalen, anekdotes, live muziek en het festivalfood. Mathieu Weggeman deed de aftrap in een bomvolle “Rederij” tent. De festivalsfeer werd er meteen flink ingezet met muziek uit de jaren 70. Tenslotte moest wel even zichtbaar worden: wie zijn hier de congresgangers en wie zijn de festivalgangers.

Wat ik in een notendop heb meegenomen van dit festival:
In een moordend tempo verandert onze samenleving. De woorden missie en visie gooien we overboord: “missie” geeft geen energie en de “visie” is in onze snelle wereld morgen verouderd. 80% van de professionals houdt van zijn vak, doet liever de dingen goed dan fout en heeft geen controle nodig…….geef ze vertrouwen en ruimte, bepaal samen een collectief belang, bepaal de kaders, faciliteer het (probleem) oplossend vermogen en wees een dienend en vakkundig leider!!. Hiermee krijg je duurzaam presterende, bevlogen medewerkers en loyale klanten. Hoe zijn we in godsnaam zo verstrikt geraakt in procedures en patronen….controle…controle…controle….en meten is weten….? Dit werd pijnlijk duidelijk gemaakt met o.a. een prachtige foto van Lowietje (de enige die de handen uit de mouwen steekt) die “plan-do-act-check” al bij de geboorte heeft meegekregen, omringd door ca. 6 “superieuren” die hem adviseren, instrueren, administreren, en vooral controleren..….een beeld zegt meer dan duizend woorden. Technologische ontwikkelingen gaan zó snel dat onze wereld tussen 5 en 10 jaar onherkenbaar is veranderd. Met nanotechnologie en kwantumcomputers wordt onze wereld één groot neuraal netwerk. Ook in de gezondheidszorg staan ons revolutionaire ontwikkelingen te wachten.

De term “holacratie” komt regelmatig voorbij. Holacratie is een besturingsmodel voor organisaties. Het model neemt afstand van traditioneel top-downmanagement en verdeelt autoriteit over alle medewerkers in de organisatie. Uitgangspunt is dat een organisatie door de dynamische en transparante structuur in staat is voortdurend bij te sturen. Holacratische organisaties werken met een organische, platte structuur van ‘cirkels’ (teams). Hierin vervult iedereen zijn eigen unieke ‘rollen’ met duidelijke gedefinieerde verantwoordelijkheden. Iedere medewerker is ‘manager’ van zijn eigen rollen en draagt de volledige verantwoordelijkheid voor het functioneren hiervan. Er zijn zelfs al een paar gemeenten (Venlo en stadsdeel Zuid Amsterdam) die volgens dit model werken.

Buurtzorg Jos de Blok is de man die deze vernieuwing al tien jaar volop en succesvol in praktijk brengt, zonder daar zo’n mooi nieuw begrip aan te verbinden. Gewoon je verstand gebruiken. Buurtzorg is 5 x tot beste werkgever verkozen, genereert 360 miljoen omzet en heeft 14.000 medewerkers die ca. 80.000 cliënten bedienen. Eigenlijk zet Buurtzorg daarmee het heersende systeem volledig voor schut. “Buurtzorg” wordt inmiddels wereldwijd in 20 landen geïntroduceerd en uit Moskou komt de meest recente vraag!

Bij Wouter ’t Hart hoor ik de bekende termen: leefwereld, systeemwereld en “terug naar de bedoeling! ”Met: vóór de ander, náást de ander en samen mét de ander bereik je de leefwereld van mensen; wie ben je, hoe wil jij graag dat jouw leven er uit ziet? en…wat heb je daarvoor nodig?
Wat klonk me dat bekend in de oren. Hoe vaak hebben wij de afgelopen jaren met deze zin geprobeerd duidelijk te maken waar het om gaat in onze niet aflatende pogingen de positie van patiënten, cliënten en inwoners te versterken naar meer zelfredzaamheid en participatie en (mede)zeggenschap.

Waren er veel ambtenaren die willen vernieuwen aanwezig? Ik heb geen idee. Festivalarmbandjes in plaats van badges met naam, logo en functie. Alleen de computer kent je identiteit.

Heerlijke conclusie van dit festival: de mensen deugen weer! Ik ben trots op deze Sallandse organisatoren die zoveel inspirerende vernieuwers en potentiële vernieuwers hebben weten te mobiliseren voor dit festival!!

Heeten, 16 juni 2017
Betty Stam
Zelfstandig adviseur Sociaal Domein
Beleidsadviseur Koepel Adviesraden Sociaal Domein
Adviseur versterking cliëntenparticipatie  Programma Aandacht voor Iedereen (Zorgbelang Overijssel)

Categorie BlogBron Betty StamDatum 19/06/2017

Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2019 Webdesign Marco TibbenRedactie