Startpagina
mobiele versiecomputer versie
RSS
Van Participatie naar Eigenaarschap


Van participatie naar eigenaarschap
“Voorstad-Oost in Deventer….. klein, van onderop, groot effect!!”

Als reactie op al het verkiezingsgeweld van de afgelopen periode in de VS, voel ik de behoefte om een mooi voorbeeld van een stadswijk in mijn eigen nabije omgeving te delen.

In Deventer transformeerde de wijk Voorstad-Oost binnen enkele jaren van “probleemwijk” naar de wijk met de hoogste participatiegraad. Wijkbewoners en professionals brengen deze transformatie samen tot stand. Het zijn de bewoners die aangeven wat zij belangrijk en noodzakelijk vinden in het kader van een leefbare wijk, maar die daarbij ook zelf de “schop” ter hand nemen. De gemeente sluit aan bij de ideeën en initiatieven van inwoners.

Wijkbewoners Patrick en Leendert richten de geveltuinacademie op; dat is waar zij goed in zijn; het aanleggen van geveltuintjes. Zij zijn directeur van hun eigen academie en geven adviezen aan wijkbewoners over “tuinieren op de vierkante stoeptegel”. Inmiddels is de wijk vergroend en verfraaid met ca. 200 geveltuintjes. Dit is het begin geweest van een lange reeks van initiatieven van “onder op” waarbij inwoners zelf eigenaar zijn.
Langs een bewegingspad worden bewegingselementen geplaatst. Hiermee wordt beweging en daarmee gezondheid in de wijk gestimuleerd. Met Street-Art worden bewoners geïnspireerd. Centraal in de wijk leggen bewoners een speeltuin aan. In het nieuwe ontmoetingscentrum organiseren zij allerlei ontmoetingsactiviteiten.
De Gekke Henkies trekken wekelijks in tweetallen gedurende een uur met prikstok en vuilniszak de wijk in. Ca.150 bewoners breien sinds september 2015 aan een drie kilometer (de omtrek van de wijk) lange sjaal in de kleuren van de Deventer thuisclub Go Ahead Eagles. Dit wordt de langste sjaal ter wereld en kan als een warme das om de wijk heen worden gelegd. De verhalen die tijdens de wekelijkse brei-sessies worden verteld, worden verzameld in een brei-verhalenboek. Een vluchtelingengezin wordt in de wijk verwelkomd met een, eveneens in de clubkleuren, gebreide “warme deken” over de woning.

De sjaal werkt als een rode draad voor meerdere projecten in de wijk. Het bevordert samenwerking, communicatie en verbinding.
De impact reikt verder dan de eigen wijk. Het stadion van Go Ahead Eagles ligt in hun wijk. Vandalisme in Voorstad Oost door voetbalsupporters die de wedstrijden van thuisclub Go Ahead Eagles bezoeken, wordt op een positieve manier bestreden. Met spandoeken met aansprekende teksten als “welkom in Voorstad Home of Football” - “een echte Eagle houdt zijn nest schoon” en met zelfgemaakte hapjes, ijs en soep worden supporters verwelkomd. Bewoners van de wijk laten zien hoe je op een goede en positieve manier voetbalfan kunt zijn.

Bottom- up bevorderen bewoners hun gevoel van welbevinden en geluk in hun eigen wijk. Hulde aan deze bewoners en hulde aan de gemeente die dit op positieve wijze ondersteunt.

Een bijzondere wijk in een bijzondere stad.
Een mooi en inspirerend voorbeeld voor ons allemaal!
Betty Stam, zelfstandig adviseur sociaal domein

Categorie BlogBron Betty StamDatum 04/12/2016

Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2018 Webdesign Marco TibbenRedactie